MY BUBBLE BLUE

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Friday, November 29, 2013

Perla Coffee Murah :: RM55.00 sahaja

Perla Coffee Murah :: RM55.00 sahaja

Perla Coffee 

Harga = RM55.00 sekotak (add rm8 pos sem /rm12.00 pos ss)
Berminat boleh PM shidah di talian 017-9840437
Perla Coffee adalah salah satu kopi untuk mencerahkan kulit dan seluruh tubuh badan dengan cepat dan efektif. Proses pemutihan berlangsung di kepala hingga ke kaki yang bermakna anda akan mendapat warna kulit yang putih/cerah yang sekata di seluruh tubuh anda.
Perla coffee juga membantu merawat kulit bermasalah seperti kulit berjerawat, jeragat, parut -parut lama dan juga masalh kulit yang menghantui anda. Hasil dapat dilihat selepas seminggu mengamalkan Perla Coffee. 
Antara kebaikan Perla Coffee 
  • Melembut dan menghaluskan tekstur kulit.
  • Kulit kelihatan lebih gebu, bersinar dan sempurna tanpa cela (flawless)
  • Meningkatkan kecerahan warna kulit dengan ketara dalam masa 1- 2 minggu.
  • Memulihkan kulit berparut dan bermasalah
  • Menjadikan kulit lebih anjal serta lembap.
  • mengurangkan kedutan dan garis halus.
  • mengecilkan liang pori
  • meningkatkan sistem imunisasi badan.
  • mengatasi masalh jerawat dan jeragat.
Bahan- bahan utama dalam Perla Coffee.
Serbuk Mutiara, Glutathione , Asid Hyaluronik

Serbuk Mutiara 

     MUTIARA dipercayai berkhasiat untuk kecantikan sejak ribuan tahun lalu. Para Maharani China menggunakan dan meminum serbuk mutiara sementara Ratu Cleopatra memanjakan diri dengan mandi susu yang dicampur serbuk mutiara. Kelebihan serbuk mutiara ialah melembap, mencerah serta menghaluskan kulit. 
Glutathione
    GLUTATHIONE sudah terbukti secara saintifik oleh ahli perubatan dapat mencerahkan kulit sekiranya diambil secara berterusan. Pengambilan glutathione secara berterusan akan membuatkan kulit semakin cerah dan putih. Ianya juga dapat membuatkan anda kelihatan 5 hingga 10 tahun lebih muda dari usia sebenar. Glutathione juga merupakan agen pembuang toksin yang paling berkesan.
Asid Hyaluronik
     ASID HYALURONIK adalah salah satu rahsia penjagaan muka selebriti di dunia hiburan, ianya diperlukan untuk menentang kedutan atas kulit muka. Asid Hyaluronik memainkan peranan penting ke atas kulit kerana ianya akan mula hilang bermula umur 25 tahun yang menyebabkan kelembapan kulit juga berkurangan. Asid Hyaluronik membantu menganjalkan kulit serta menghalang penuaan. Kandungan Asid Hyaluronik dalam badan harus dikekalkan dengan mengamalkan Perla Coffee.

 

Thursday, October 3, 2013

PENAT BERIKHTIAR UNTUK PULIH!!!




 
PENAT BERIKHTIAR UNTUK PULIH!!!  MINUMLAH LANDS PRIMER - premix coffee

(SMS < KOPI > KE 017-984 0437 sekarang. DIJAMIN 500% BERKESAN. MONEY BACK GUARANTEE.!! (RM60 SAHAJA (20 sachet 25gram)
Hotline: 09-7833678

<<< Sila rujuk PENYAKIT yang membebankan disini.>>> http://on.fb.me/1fCdkF2

Kami bongkar rahsia ini dan menamakannaya PATI BUMI” bertaraf antarabangsa khas untuk membantu anda.
KEMPEN KOMUNITI PULIH PENYAKIT. Sertai sekarang !!! Nikmati kesan pemulihan seawal 1 malam, 100% berkesan. TERBUKTI

Koleksi testimoni --> http://bit.ly/mountain_testimoni
KAMI SERIUS INGIN BANTU ANDA. Sesuai untuk lelaki dan wanita.

Kesan terbaik- RAWATAN PENUH 30 HARI
Tapi seawal 1 sachet pun dah dapat kesan awal yang baik.
<< CARA BELI DENGAN HARGA MURAH >>
komen “SAYA NAK” di bawah !!
===== PROMOSI PAX =====

Untuk tempahan sila SMS < KOPI > KE 017-984 0437
RM60 SAHAJA untuk pax percubaan (20 sechat 25gram RM60) FREE pos laju.
PENGUMUMAN: Produk ini adalah yang pertama dalam pasaran.
JAMINAN KAMI: 100% semula jadi dan selamat
100% money back guarantee
100% keluaran bumiputra muslim
Halal dan tiada kesan sampingan


STOK PROMO PAX ADALAH TERHAD, SIAPA CEPAT DIA DAPAT!- HANYA UNTUK 30

p/s/s: penyakit anda bukanlah harta yang boleh dibanggakan. Rawatlah sekarang. Kami bantu anda.
Hotline: 09-7833678
PATI BUMI bertindak meneutralkan semula sistem badan kembali kepada asal kerana sifatnya yang semulajadi
dan terdapatnya 67 jenis mineral yg sangat sesuai untuk kesihatan manusia. 100% semula jadi ciptaan Ilahi. Kami
hanya menyampaikan atas rasa tanggungjawab amanah ini.

<>
1. Bancuhkan 1 sachet dengan segelas air panas
2. Kacau sebati dan minum.
3. 1 sachet sehari sewaktu perut kosong (awal pagi).

<< CARA MINUM DOS YANG BETUL >>
1. Penyakit biasa diminun 1 sachet sekali sehari
2. Sebarang penyakit ringan seperti kencing manis, darah tinggi,jantung, buah pinggang dll peringkat 1 tahun pertama 1 sachet pagi dan 1 sachet petang.
.3. Penyakit tahap berat seperti kencing manis, darah tinggi,jantung, buah pinggang dll peringkat 2-5 tahun 3 kali sehari. 1 sachet pagi, 1 sachet petang dan 1 sachet malam
.4. Penyakit kronik tahap 4 seperti bengkak hati,darah beku dalam badan,bernanah dalam badan,kanser dll penyakit berat, 4 sechat setiap 4 jam sekali hari pertama sahaja kembali kepada 3 sechet.

kencing manis darah tinggi masalah jantung migraine buah pinggang buasir cirit-birit racun
dalam badan ghout sembelit demam panas lender dalam badan batuk kanser asma bengkakbengkak
penyakit usus obesiti keputihan haid tak teratur dll

Sunday, September 29, 2013

BUASIR


PENAWAR PENYAKIT..

USAH RAGU LAGI>> SMS saya sekarang..!!!!
0179840437

NAK SIHAT…tapi MALAS MAKAN UBAT!!!

Dapatkan segera sementara stock masih ader...

Lands Primer - premix coffee

Minum Kopi Land Primer dan singkir toksin dalam badan anda.

Koleksi testimoni --> http://bit.ly/mountain_testimoni
KAMI SERIUS INGIN BANTU ANDA. Sesuai untuk lelaki dan wanita.

Untuk dapatkan harga PROMOSI PAX: RM60 SAHAJA (20 sachet 25gram).
SMS < KOPI > KE 017-984 0437 sekarang. (TERHAD KEPADA 30orang sahaja)

? PERCUMA Penghantaran melalui pos laju.
? PENGUMUMAN: Produk ini adalah yang pertama dalam pasaran.
? JAMINAN KAMI: 100% semula jadi dan selamat
? 100% money back guarantee
?100% keluaran bumiputra muslim
? Halal dan tiada kesan sampingan

PM "SAYA NAK" melalui link berikut: http://bit.ly/shining-moon
Komen "SAYA NAK" di bawah!!

Neutralkan badan anda menjadi seperti zaman remaja. Badan bebas toksin. Kopi Land Primer menyerap bahan beracun dalam badan, memegang dan mengeluarkannya.

Land Primer bertindak meneutralkan semula sistem badan kembali kepada asal kerana sifatnya yang semulajadi. Terdapatnya 67 jenis mineral yg sangat sesuai untuk kesihatan manusia. 100% semula jadi ciptaan Ilahi. Kami hanya menyampaikan atas rasa tanggungjawab amanah ini.


Land Primer adalah penawar:

? merawat pendarahan dalam badan
? Alternatif penawar racun dalam badan
? Mengembalikan kondisi badan pada tahap ‘Neutral’
? Membebaskan diri anda dari penyakit yang boleh membunuh
? Menyah toksik dari badan
? Memberi daya tahan badan secara semula jadi
? Mengaktifkan sistem daya tahan badan
? Memberikan tenaga dan daya tahan dari penyakit
? Meningkatkan METABOLISM dengan berkesan
? 100% TIADA kesan sampingan
? Melancarkan pergerakan usus
? Membuang toksin yang merbahaya
? Melancarkan sistem aliran darah
? Buang angin dalam badan
? Mudah bangun tidur

Tuesday, June 25, 2013

exercise bersama sitecik AMAR - 4bulan


aktiviti my anak teruna diawal pagi.. siap sedia untuk aktiviti melompatnyer.. adussss... panaskan badan dulu yer sayang.. sian tokma awk.. hikhikhik..

sekarang amar dh 4 bulan.. urmmm.. cepat ajer yer.. &sekarang dh pandai melompat.. menirap lg la.. cuma masih lom blh merangkak.. hikhik.. masa tido amar jgk dh berubah.. dh xcm dulu.. siang amar dh xmo tdo.. cian tokma nk wk keje xdpt.. nk main ajer, nk org layan dier ajer.. ish2.. anak ibu ni suka manja2.. mlm lak awl2 jam 7 atau 8 amar akan tido kejap pas2 bagun & tdo kul 10 or 11, dh xbgun awl.. kdng pagi2 ibu sempat siap2 nk g keje br amar bagun.. hikhik.. dulu kul 4 atau 5 amar dh kejutkan ibu.. yerla kan.. tdo dr mgrib lg maunyer xbagun awl kan syg..

membesar dengan sihat yer syg.. ibu doakan moga amr sentiasa cihat.. jdlah anak yg soleh, anak yg mendengar kata, yang menghormati org tua, yang baik budi & penyayang.. insyaallah

Sunday, June 16, 2013

BEDAK ARAB ORIGINAL MURAH

RM45 sahaja freepostage seluruh malaysia 


Salam 1 Malaysia..

KORANG ngh cari BEDAK ARAB ORIGINAL
sila2 la usha di sini.. compem puas hati


 Bedak Arab Summer Cake Kokuryu

Harga lagi banyak beli lagi murah dan juga boleh dirunding..
so apa tunggu lagi..

Kepada sesiapa yang berminat boleh hubungi shidah di talian 017-9840437..
 @
bole PM shidah di FB
FB : https://www.facebook.com/shidah.abdullah.5


#selagi stok masih ada#

Wednesday, June 12, 2013

Biskut Coklat Rocker untuk tempahan

 Untuk tempahan.. 
50biji = RM20 (exclude postage)
100biji = RM40 (exclude postage)



Meh-meh sapa nak oder.. blh contact saya --- shidah : 0179840437 @ PM sy kt FB https://www.facebook.com/shidah.abdullah.5

mmg sgt sdp.. disaluti coklat bersama cornflakes.. xpyh nak tunggu raya br leh mkn..kekekke.. sekarang pom blh.. yeahhhh

Wednesday, May 22, 2013

Nasi ulam cikgu


hehhehe.. tetiba terasa nk hupdate mkn2 buku & ulam2 ni.. dh lm dh ni.. ms amar belum kua lg tp time ni dh sarat.. pecaya x 20hinggit untuk 4 org mkn temasuk air sirap bandung selasih 2.. 

dekat ajer ngn opis.. hari2 mau mkn cni.. yeahhhh

Wednesday, May 15, 2013

Pengalaman Bersalin part 1

Pahit manis melahirkan anakander tercinta "muhammad amar zikri"

At last dapat jugak aku coretkan pengalaman bersalin ni ha.. perghhh!! dh 3 bulan beb.. dh hampir2 lupa.. sipi2 j lg nk lupa.. ahak.. apakah!!!.. 

alhamdulilah.. dalam pahit ader manisnyer kan.. akhirnyer genap 39week pada tanggal 07/02/13 bersamaan 27 Rabiulawal 1435 selamat melahirkan amar zikri secara normal di HUSM kubang kerian kota bharu pada jam 4.30am

Kronologi Amar Zikri

actually aku dh cuti time nih.. saje j amik cuti awal seminggu sblm due date.. yela risau gk tetiba sakit perut dan aku lak tetiba gelabah kan..kan..cmno den nk drive, so amik cuti awl la better.. 
2 3 hr sblm ni mmg aku dh rs xslesa.. baby duk mengeras ajer.. mkn pom xbrp nk lalu.. kaki lak mmg bagai di pam2 la nengoknyer..


05.02.13 - SELASA

pg slasa yng nyaman.. ms ni mmg aku xjangka lg la cuma rs lenguh2 kaki mcm dekat2 nk period g2.. lm ht pikir pekara biase j kot lgpom mmg xda tanda per2 pom so aku rilek j la.. hah.. lupa nk story.. aku da dtg mimpi period 2 3 hr sblm beranak nih.. urmm.. boleh plak cm 2 kan.. tdo xbasuh kaki kot.. kuikuikui..

hr ni jgk aku da rncang nk p cari manik lps hubby blik keje nt, blh j p sorng2..tp sesaje j nk manjer2..kekekkee.. baju mc ba xsettle lg, xcukup manik so bertekad nk settlekan bj dia sblm beranak..

mlm lps isyak aku still rs sakit kt bwh perut 2.. sakit cikit2 j tp xteruk sgt pom.. dtg kadang2 j sakit 2.. so ignore j lg.. still lg kua ngn hubby p cari manik n settlekan bil2.. ms dlm kete 2 aku xbgtau lg hubby psl sakit 2,nt dia lak mengelabah xtentu psl..

ok.. settle sume.. mlm 2 tetiba nk sgt mkn burger.. mmg nk nangis wes.. sume kedai area rumah 2 xbukak..aarrghh.. tension.. jauh hubby p cari.. akhirnyer jmpa jgk.. alhamdulilah bole mkn jgk.. smpai j kt umah makin kuat sakit dr td.. errkk.. tp tanda2 xda lg.. so col myuntie sbb dia jururawat org beranak kot aku berbesar hati nk tny dia.. dgr serba cikit bobelannyer suh aku terus p hospital.. kdng xda tnd..kot baby dh nk kua..

aku still rilek lg.. tenangkan hati bagai,.. sempat solat hajat n bc surah maryam.. moga dipermudahkn urusan.. 
jam dh 11.30mlm aku nengok hubby dh lena wes.. tp perut aku ni memulas2.. xsmpai hati tul nk kejutkan dia.. sempat lg msg2 bagai ngn myuntie.. last2 cekalkn hati jgk kejutkan hubby.. zassssssss terus dia bgun.. tekejut mak oi.. kekkeke.. xda ckp per2 terus panggil my MIL ajk p hospital.. ms 2 aku rs mcm kalut j.. errkkkk... sampai hospital dh kul 1.00pagi hokey.. hospital TENGKU ANIS PASIR PUTEH - kenapa ke hospital ituewwwww...?????
sebenrnyer aku ni pesakit yg mendengar kata jururawat yg jaga aku ms preg- hospital 2 sgt tenang & xsibuk.. YES.. sememangnyer.. cuma disitu tiada pakar untuk kes2 emergency.. jd nasihat aku bg yg beranak sulung.. better korang cari la hospital yg ader pakar.. sbb nye korangkan xda pengalaman lg.. mcm kes aku ni nt aku cite hokeyyyy... keekkeke..

masuk hari seterusnyer.. sbb dh smpai sane awl pgkan.. jd hari seterusnyer la yer.. tp mcm nk buat bahagian2 la pulak.. kekekkeke...

nt sambung lg.. byerrrr..



AMAR 1Bulan

 Halamak... Baru nk update... ibu amar tersangat la bizi.. hukhuk.. sekarang amar dh 3 bulan lebih tau.. tp disebabkan ibu amar nk jgk update pekembangan amar zikri maka tempek j la yer.. kekkee...

 masa ni ensem lg ngn rambut ....

 hehehhehee... Amar dh botak...

suka gmbr ni.. kkekekke... baby tdo sgt cumil... tp bapak baby.. urmmmmm.,, hehhehe

alhamdulilah dlm sebulan umur amar zikri.. dia sgt la meyenangkan hati ibu dan pengasuhnyer.. xbyk ragam.. merenget hanya bila lapar dan panas.. myb amar pom phm masa ni ibunyer xterdaya.. ibu hanya mampu terbaring bersama2 amar... [ cerita ibu - Pengalaman bersalin.... coming soon ] cewahhh... siap da coming soon lg tau.. hehehhe.. xnyempat lg nk mengarang..

next entry amar 2 bulan... :P

Perubahan Selepas adanyer ANAK

Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?
Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang makin bertambah.
1- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.
2- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
3- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!
4- Kita akan lebih menghargai diri kita.
5- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.
6- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
7- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
8 Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukannya.
9- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.
10- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
11- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!
12- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.
13- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
14- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!

Sunday, April 14, 2013

Amar Zikri

salam.. i dh terasa nak mengepost ent3.. kekeke.. caakkk.. memperkenalkan my bambambom amar zikri.. dah besar dh dier yer.. dua bulan lebih sudah n sy jgk dh mula berkerja.. huwawawawa
byk rs nk cite nih..tp nanti ler.... kekekeke





Tuesday, January 29, 2013

38 Minggu - wihuuuuuuu dah masuk 9 bulan

2 3 minggu jgk xhupdate blog ni.. malas dan letih cukup2 ader.. tmbh sekarang dh 38 week.. nk tito je.. keje opis ader lg pending.. email cuti dh approved.. mak ni amik cuti awl dr duenyer.. almaklumlah badan sgt2 xslesa dan letih.. kaki plak mmg xsoh ckp la.. dh betukar ke "KAKI GAJAH" sembab nyer mengalahkan kaki gajah.. pelik jgk aku sebenarnyer.. org ckp kene byk bejalan br kaki x sembab tp aku ni lain.. punyalah banyak dan jauh aku bejalan makin sembab kaki ni & makin bengkak oi.. kadang nk sujud n duduk antara 2 sujud 2 ms solat 2 sgt2 la seksa sampaikan aku sekarng dh solat atas kerusi ataupom just duduk j.. huhuhuh.. 

dan sekarang ni aku jgk telah membesar dengan jayanyer.. yeah.. gelang kawin dh ketat.. cincin kawin mmg xleh nk pkai langsun hokey... baju2 xsoh cite la yer.. sume org dh tau & phmkan.. kekkeke.. 

berat sebelom kawin - 40kg - i sangat kecik & cute.. bluwekkkk

berat 38 minggu - 62kg - uwaaaahhhhh.. 

org kate perut aku besar & baby opcourse la besar kan... aku xscan & xtny pom doc sbb aku xmo risau2 & takot.. tp bila dh sume org ckp my peyot sgt besar i sgt2 rs xsenang hati.. tanya2 my mom & my kawan sayang2.. sib la diorg 2 positiv.. lego den.. " awk kan kecik orgnyer.. 2 sbb perut nmpak besar.. tp baby normal j ni.." kekkekkke... hope sumenyer dipermudahkan.. xper la besar ker kecik.. janji ank ibu ni kuat dengan cihat hokey..

nk share lg apa dh jd sepanjang preggy ni... tp mata aku ni sgt2 dh xthn nk melelap.. aiyaaaa...

nt sambung lg la..




Thursday, January 10, 2013

Breast Pump - edisi manual

Weeeee... nk cite psl breast pump plak ha.. mmg aku bercita2 nk BF kan my tecik nt.. lau xbuat sume 2 maka xlengkap la menjadi seorg ibu yer dop.. kkekekke.. lgpom semua mak2 ckp susu ibu sgt berkhasiat.. bukan mak2 ajer.. semua2 la bapak2 jgk.. so.. bila dh becita2 2 maka bercita2 jgk nk ader breast pump.. eerrkkk... rsnyer xawl sgt kot lau beli skrng walau xberanak lg kan.. nk senang kemudian hari.. sume bender dh der.. xpyh nk halau2 en somi pegi beli.. dier bkn terror sgt pom bab beli membeli ni.. main rembat ajer ikut suka hati.. ish ishhhh...

sambil2 2 jgk aku mmg dh der survey2 bender alah ni ha.. ramai guna yg eletrik pump 2..tp kdng aku terpikir gk.. lau jln jauh & tetiba tutut membengkak maner nk platkn eletrik 2.. pas2 tny la en suami plak.. ader ker dia ckp bahaya guna eletrik pump 2.. kan sisa2 karen melekat n bejangkit kt botol & susu 2.. micro2 dia maner leh kita nmpak ngn mata kasar.. oh... en suami.. pikiran kamo sgt jauh.. huhuuhuh.. xtermampu aku nk pikir.. mesti la org yg reka bender alah 2 dh kaji siap2 kesan2 sampingan 2 kan yer dop.. berbahas & berbahas terpaksa la aku setuju ngn manual ajer.. katenyer dia sanggup tolong pump kan if aku xlrt nk picit2 bender alah 2.. kekekekke.. bole caya ker..????



yang len2 2 sj jer la wk tatapan.. yg menjadi pilihan sekarang ni adalah yg PUREEN ajo.. gunakan dalam masa berpantang dulu.. nt masa akan dtg kita pikir cara len plak.. sbb aku ni bekerja.. kt opis plak peti ais xda.. nk pump susu pom mcm xda tempat.. n tempat nk tinggal sitecik nt xtau kt maner lg.. 2 sbb akn aku pikir cara len nt..
  
hope keluarlah susu byk2 yer... kekkeke


Tuesday, January 8, 2013

35 minggu - genap2..

bila mata ni dh xlarat nk celik.. errkkkk... xleh nk wk keje.. blur ajer... baby duk megeras kt dlm tummy ibu.. sm2 ngantok kot.. kekkeke..

esop temujanji ngn cik misi kt KK.. ai.. aper la yer.. berat aku ni naik lg ker x..urmmm..
baby pom dh 35 minggu.. hanya tinggal sebulan je lg kita nk jump.. serius sgt2 xsbr n xcited nk jumpa sitecik ni..

masalah ngn sitempenghadaman aku ni pom xsettle lg.. perut asik memulas ajer.. xbaik2.. lps mkn confm memulas2.. kdng smpai berpeluh2 ai.. tp bila masuk tandas xda pom nk poo2.. huhuhu.. adakah petanda awal..? atau bender mcm ni adalah normal.. huhuhuh.. xper la lau normal tuk ibu mengandung, dh lumrah kan.. janji sitecik aktif n cihat 2 dh memadai.. 

dh lm, xsnp2 pic sejak 2 menjak ni.. kkekekkee.. 
guna camp lapto pom jd la.. xpyh nk transfer bagai dr fon aper ha.. mls la.. kekkeke





My tecik pd minggu ke 35
 
info dari pakar:-

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

apa yg ai rasa sekanrang ni... :- 

1 ) PANAS -  yer... sekarang ni ai sgt2 cepat terasa panas.. bepeluh2 hokey tambah2 lg bila mlm.. huhuhu.. mls nk bising2 ngn hubby berebut kipas.. bukan berebut nk kipas hitu tp berebut sbb aku nk on kipas & dia plak nk off kipas.. apa daaaaa...

2) PERUT SGT2 TEGANG DAN MEMULAS2 - kadang scary bila nengok perut sendiri- terik ajer.. kuasa tuhan subhanaalh.. pada mingu2 cmni au mcm xlrt pom ader jgk bila perut ni selalu j memulas & berangin.. dlm entry minggu 33 aku dh cite pasal angin a.k.a gastrik yg meyerang aku tetiba.. masih belom back to normal.. huhuh.. redha.

3) KADANG AKU RASA SENGAL2 KAT BAWAH PERUT a.k.a PELVIK - baby dh engage ke.. nth la.. xda pengalaman kan.. so xtau nk ckp.. tengok keputusan cik misi cmner.. last week dia dh dtg godek2 perut ai kt umah.. katanyer kepala baby dh kemas kt bwh 2.. ayooo... begitukah..?

4) KAKI SEMBAB - hohohoho.. sgt2 xblh nk elak.. walau bejalan 10km  kaki tetap bolat2 comel ajer.. tp yg peliknyer sebelah kanan yg menonjol.. menonjol smpai betis.. paling ketara bila mlm.. besinar2 g2... suka tgk.. hubby pom suka main tekan2 kaki ai.. eiiii... 

5) BABY GERAK2 MACAM BIASE - alhamdulilah

ni adalah pengalaman ai.. pengalaman yang ai rasa.. kadang xsm ngn sume mak2 yg dh pernah merasa kan.. moga aku sentiasa diberikekuatan sehinggal melahirkan anugerah yg xterhinggal nilainyer ini.. amin.

Sunday, January 6, 2013

PETUA MELAYU LAMA UNTUK MEMUDAHKAN BERSALIN

PETUA MELAYU LAMA UNTUK MEMUDAHKAN BERSALIN

1. amalkan minum air lebihan suami
2. amalkan meminum air basuhan rambut/hujungnya ketika mandi
3. amalkan makan buah kurma sepanjang tempuh kehamilan. ia membantu memberi tenaga, sumber kalsium dan melembutkan otot rahim dan memudahkan laluan bayi, selain turut berperanan memperhaluskan nurani bayi.
4. minum air kelapa di hujung kehamilan membantu membersihkan bayi.
5. amalkan makan telur mentah di hujung kehamilan.
6. kerap makan sayur bendi bagi memudahkan laluan bayi.
7. minum sesudu camca teh minyak kelapa buatan sendiri sejak usia kandungan 6 bulan. amalkan seminggu 3 kali dan apabila sudah berumur 9 bulan amalkan ia setiap hari.

DIBAWAKAN KHAS OLEH Toddlerlicious Boutique

34 minggu 5hari - kaki dah sembab

alamak... kaki ai dh sembab.. erkk.. mcm belon la plak.. org kate/org tua2 kata la kan.. lau kaki dh sembab mmg dh xlm nk besalin.. ayo.. ai ni bukan j kaki sembab hokey.. betis dan tangan pom.. kadang nk mengengam pom susah.. nk masukkn gear kereta pom pyh... huhuhuh.. risau n takot jgk.. tp at the same time xsbr nk tgk si tecik ni.. alhamdulilah.. walaupom ai dh xbrapa nk aktif sgt.. lelah ajer memanjang tp my tecik ni slalu je exercise kt dlm 2 ha...  

kadang 2 bila duduk lm kete asik menekan2 j kt bwh 2.. sm jgk bila bejalan.. mmg kene cari tempat yg da toilet la.. lau x blkh bengkak saluran kencing.. kekkeke.. 

per2 pom alhamdulilah.. selera mkn aku sgt2 la memuaskan hati.. risau jgk 9.01.13 ni da checkup kt KK.. risau kot overweight lg.. 2 minggu lps dh kene minum air gula.. sbb weight naik 3 kilo dlm ms 2 minggu.. tp alhamdulilah aku xda kencing manis.. 


Pertumbuhan dan Perkembangan Janin 34 Minggu



Antara kehamilan minggu ke-34 dan kehamilan minggu ke-37, janin Anda terus menyempurnakan sistemnya dan menambah berat yang signifikan.
  • Ia mungkin beratnya sekitar 2750 gram dan panjangnya sekitar 32 cm, kira-kira sepanjang sebungkal roti dari kepala sampai bokong (ditambah 13 cm lagi atau lebih dalam tungkai!).
  • Lapisan putih berlilin yang melindungi kulit janin Anda (verniks) menebal minggu ini.
  • Rambut halus lunak (lanugo) yang menyekat kulit janin Anda secara begitu efektif selama berbulan-bulan sekarang sudah hampir hilang.
  • Kuku jari janin Anda telah mencapai ujung-ujung jarinya.
  • Janin Anda mungkin mendapatkan berat kira-kira 250 gram minggu ini ketika beratnya terus bertambah dengan cepat.

Tubuh Anda yang Berubah Ketika Hamil 34 Minggu


Anda mungkin segera mengetahui perbedaan tanda-tanda kehamilan Anda sekarang atau dalam minggu-minggu mendatang, khususnya jika janin Anda bergerak lebih rendah ke dalam panggul Anda. Inilah hal lain yang sedang terjadi dalam kehamilan minggu ke-34 Anda:

Lihat Siapa yang Datang!

  • Pada minggu ini janin Anda bisa turun atau masuk ke dalam panggul Anda untuk mempersiapkan kelahiran sedini mungkin. Ini disebut peringanan - (lightening).
  • Ketika janin Anda turun ke area panggul, ia dianggap berada dalam posisi siap untuk lahir.
  • Peringanan bisa terjadi beberapa minggu sebelum kelahiran janin Anda, terutama jika ini merupakan kehamilan Anda yang pertama. Atau, itu bisa terjadi pada hari ketika persalinan dimulai.
  • Anda mungkin mengamati bahwa perut Anda tampak lebih rendah dan lebih condong ke depan ketika ini terjadi.
  • Peringanan mungkin menghasilkan pembebasan dari simtom-simtom kehamilan tubuh-atas, seperti sesak napas dan nyeri ulu hati; akan tetapi, sebagai gantinya, Anda mungkin merasakan bertambahnya tekanan terhadap panggul, pinggang, dan kandung kencing Anda.
  • Ini bisa menyebabkan ketidaknyamanan, seperti kebocoran dan frekuensi buang air kecil akan meningkat.
  • Jika Anda mengalami kekebasan atau rasa sakit akibat tekanan terhadap saraf skiatik Anda, ini juga seharusnya berhenti jika janin Anda turun sekarang atau dalam beberapa minggu berikutnya.
  • Anda mungkin terus melihat pembengkakan kehamilan-akhir di tungkai atau mata kaki Anda sepanjang minggu ini. Dokter Anda akan terus mengawasi ini selama pemeriksaan.
  • Kontraksi-kontraksi Braxton-Hicks mungkin terus mempersiapkan tubuh Anda untuk kelahiran.
Selamat Datang Blog "Keh!dupanKu & KenanganKu".

MY NUFF