MY BUBBLE BLUE

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Sunday, October 2, 2011

Bukan Rezeki Kami lagi


salam u alls.. pe khabar sume..hope chat walafiat hendaknyer disana... dh sebulan lebih aku xmencoret kate n pekhabar kt blog ni.. xsempat n sgt2 xberpeluang.. byk perkara yang telah aku alami sepanjang tempoh tersebut fan aku perlu berehat secukupnyer.. mga segalanyer adalah satu hikmah buat kami..

rs mcm dh lm berehat n hr ni dh masuk opis berkerja mcm biase..
nak jdkan cite yg sgt panjang..kekkeke..panjang ker..??? semuanyer bermula pada 12 sept 2011.. lps hbis dr kerja .. konon xnk terus blik rumah..rs mcm tension sgt.. n perlukan sesorg tuk aku hilangkan keserabutan yg ader kt kepala hotak nih..xda tempat len dh nk pegi.. maka aku trus meyingah rumah mc ba,. sib baik minah 2 da kt umah..huhuhu.. ms duk sedap2 smbang n mkn2 aku dh rs mcm something kt perut..rs mcm lenguh2 n kejang j perut tp aku still buat mcm biase lg.. kot mungkin pekara biase la kan.. so aku bagun la nk p solat asar..sebelom blik umah kene settle kan urusan penting dulu kan..kan..kekkeke..harus ok kan sampai umah mgrib lak..asar telepas lak..

ok.. masuk j bilik air ht aku rs xsedap.. tgk kt pantyliner da something wane coklat mcm nk period.. tp mustahil la aku period sbb aku ngh pregnant sekarng.. (eh!.. aku dh pregnant.. rezeki kan..) hati mcm risau sgt trus gelabah n bgtau mc ba tp xda penyelesaian jugak sbb minah 2 bukan nurse tuk sakit puan.. dia xberpengalaman lm hal2 cm 2.. aku col makcik aku nurse jugak.. sib baik dia tau 2 adalh salah satu berita kurang baik... n terus nasihat aku p jumpa doc.. lps 2 trus blik tuk bg tau hubby..smpai umah pom dh mgrib so semayang n segala bagai lps 2 br p klinik tu check per mslh aku sebenarnye..

bila dh masuk jumpa doc ht aku dh boleh bertenang..sbb doc ckp 2 adalah pekara biase untuk ibu di awl kehamilan.. ms 2 aku dh hamil 6-7 minggu.. dia nasihat agar aku xlasak n xdrive sgt.. warna coklat 2 pom dh xkua sbb aku xdrive.. aku jalani hidup seperti biase masih lg drive ke opis sbb aku terpaksa selesai kan kerja yang memerlukan aku drive sendri.. hubby xbenarkan tp dia terpaksa jugak sbb aku bg alasan cairan 2 dh xkua dh.. tp mmg dh xkua lps kami blik dr klinik mlm 2.. bila smpai j opis aku rs xsdp hati.. p check n tgk cairan 2 kua lg byk dr ptg semlm.. rs mcm besalah sgt sbb dgil.. aku mintak tolong opis mate drive n hantar aku p klinik lain..klinik sakit puan.. kt sane aku scan lg keadaan baby ms 2.. doc detact ader janim kembar.. tp yg satu mcm xkuat..dh nk turun..means nk gugur..tp yg satu lg elok. tetiba rs sayu sgt..hope sumenyer akan selamat..satu pom xper asalkan selamat..

aku diberi MC 3 hr supaya berehat dr kerja2 berat n segala bagai pekerjaan yg boleh merisiko kan kandungan aku.. aku berazam mmg xnk buat kerja lasung.. tp sume 2 xboleh nk control bila bukan tinggl dirumah sendiri.. bukan nk salahkn org yg xmemahami kita tp nth la.. sgt2 terkilan n kecawa..

sabtu 17 sept 2011 - sepatutnyer aku pulang ke terengganu untuk berehat disana.. 2 la tempat sesuai untuk berehat..dirumah sendiri dekat ngn mak n ayah aku.. tp rancangan hanya tiggl rancagan bl aku turun darah seawal 6.30pg.. ms 2 dh xleh nk kate aper.. takot sgt trus kejutkan hubby..kesilapan aku sbb pg klinik dulu n xtrus ker hospital.. bila smpai klinik aku terus discan..doc ckp dh xnmpk per2 lm rahim aku.. ms 2 tuhan j yg tau perasaan aku..doc bg surat tuk terus ker emergency.. aku tetap menunggu walau pom dah da surat doc.. hampir 2 jm br aku diberi rawatan.. ms 2 aku xsakit cume darah je yg byk turun.. lps doc check n segala bagai aku masih lg boleh menarik nafas lega walaupom hati dh xsetenag semalam.. aku masih punya harapan untuk membesarkan kandungan kami..

ahad 18 sept 2011 - hampir pukul 2petang aku dh rs mcm xselesa kt perut.. lps solat n mandi bagai aku turun kebawah tuk berehat tiba aku rs sakit kt perut.. sakit dtg sikit2 n kejap2..makin lm makin sakit sampai lah aku dh xtemampu nk ckp ngn saper2.. terus cal mak n tnya per sbb aku sakit sgt.. aku dh xleh nk ckp ngn saper2 dh ms 2..trus suh mak cal abah n bwk aku p hospital.. sib baik abah ader lg ms 2..aku dimasukkn ker wab kecemasan tp masih lg tepaksa menunggu lebih sejam dgn menahan sakit yg teramat.. sampaikan mama n abah mcm dh hilang sabar ngn service kt hospital 2.. tp wat to do kan.. ader lg kes kecemasan yg lg teruk dr aku..

lau xsilap aku pukul 5 lebih br aku diberi rawatan.. doc mengesahkan kandungan aku dh gugur,.. usia kandungan 9 minggu 10 hari..(2bulan lebih) air mate xdpt dithn lg..sakit yg teramt hny tuhan yg tahu.. aku hanya diberi ubat thn sakit selepas doc menbuang apa yg tetinggl lm rahim n juga ubat untuk keluarkan sume yang ader kt dlm rahim.. hampir sejam aku diberi rawatan.. hubby lak br dr pejalann blik..mama n abah xdiberitahu oleh nurse yg aku dh dibilik rawatan.. hanya aku sorng j.. xda sape pom menemani.. sumenyer selesai hmpir 6.30.. aku dimasukkn dlm wad sementara sumenyer kuar dr rahim...

sumenyer dh xda.. susu yg belum sempat aku hbiskan..vitamin untuk ibu mengandung hanya 3 biji sempat aku jamah n buah2han yg da lm peti ais betimbung2..sume 2 tuk baby kami.. apa kan daya..hanya tuhan yg maha mengatahui setiap yg terjadi.. adalah yg terbaik untuk hambabyer..

alhamdulilah aku dh semakin sihat..masih lg berpantang makan.. tp kdng2 aku terlupa yg aku dlm keadaan berpantang..


kenangan baby pertama ku yg berusia 8minggu.. semoga lps ni aku akn lebih berhati2 untuk kndungan kami.. insyallhh



8 comments:

~AmyLiana86~ said...

bestnyer kembar tp nk wat cmne xde rezeki kan..sabar ye syidah..insya Allah nanti ada la rezeki...

Awien Heritage said...

banyakkan bersabar..mungkin ada hikmah disebalik semua tu....be strong k...

Airin said...

sabar ye shidah...mcm kate awin..ade hikmah disebaliknya...masa ber2 ni la.. bley nk g mn2,tdo lena..nt dh ade si kecik nt,jgn harapla..

pieyaris said...

sedeynyer...diharap saudari cdah bersabar....huhu

shidah said...

thanks kwan2...

Fiza said...

bykkan sabar er...mungkin tu semua tu ujian shidah...

jiehan said...

sedihnye huhuhu...sbr jelah sekurang2nye shidah merasa jgk de bby dlm prut tu..sy belum di beri kesempatan lg utk merasa saat tu...insyaallah adelh rezeki kite nnti..same2 doa k...

shidah said...

yer kak fiza..insyallhh..

jie : insyallh jie mudahmudahan ader rezeki nanti..

Selamat Datang Blog "Keh!dupanKu & KenanganKu".

MY NUFF