MY BUBBLE BLUE

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Tuesday, May 10, 2011

Fibroadenoma bukan barah payudara..????

Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah satu punca benjol pada payu dara. Ia tidak sakit dan boleh bergerak-gerak jika dipicit. Ia masalah payu dara yang sering terjadi dan boleh menyerang wanita tanpa mengira usia. Lebih kerap menyerang wanita berusia 20an dan 30an. Jika benjolan terjadi pada wanita berusia 40an, kemungkinan besar ia bukan firodenoma

Fibroadenoma dikaitkan dengan tahap hormon estrogen yang lebih tinggi dari biasa. Selalunya benjolan yang tumbuh berukuran satu ke 1.5 sentimeter. Saiz itu selalunya kecil hingga ia akan mengecil dengan sendirinya apabila tahap estrogen wanita menurun

Walaupun ia berbenjol seperti fibrosistik, tetapi benjolannya mempunyai sempadan yang jelas. Ia boleh bergerak-gerak apabila dipicit dan boleh tumbuh lebih dari satu benjolan pada satu-satu masa.

Diagnosis menentukan sama ada benjolan itu barah atau fibroadenoma memerlukan biopsi. Rawatan terbaik menangani fibroadenoma adalah pembedahan membuang benjolan kecuali jika ia terlalu kecil atau terlalu banyak.

Walaupun selepas pembedahan fibroadenoma boleh berulang.

maklumatlanjut :http://blogs.iium.edu.my

4 comments:

aboyandnick said...

seperti yang di janjikan...
"soft buttercake topping with dark chocolate"
menu petang istimewa untuk anda semua...
kita kongsikan resepi bersama...
jgan lupa untuk follow blog kami di Dapur Bujang...
http://dapurbujang-aboyandnick.blogspot.com/2011/05/soft-butter-cake-topping-with-dark.html

Anonymous said...

actually fibroadenoma ada lah one of de carcinoma or cancer..tp di kategori kan dlm cancer yg tidak berbahaya...dlm nama saintifik cancer yg tak berbahaya ni dipanggil benign carcinoma dan bg cancer yg berbahaya dipanggil malignant carcinoma..slalu nya benign localized dan tidak merebak ke organ lain..dan malignant pula akan merebak dan memusnah kan function bagi organ lain..emm komen ni sbgai maklumat tambahan :)

shidah said...

simplegurl..thanks for ur respond.. leh sharing2 per yg kita baca n tahu..

shidah said...

aboyandnick.. oraip b2b .thnks..

Selamat Datang Blog "Keh!dupanKu & KenanganKu".

MY NUFF