skrng musim tenkujung dh bermula.. kene la cuti sekolah pas2 hari raya idul adha.. huhuh..mmg ramai la yg bercuti.. aku lak blik kelantan.. beraya kat sane.. aku nk kongsi ngn korng ckit tradisi kt kg aku lau musim banjir or hujan.. selain mkn daging musim hujan ni ader lg mknn lain.. hehehhe.. hebatkn budaya kg aku.. 2 sbb aku syg sgt kg aku..(poyo jer)
korang penah dgr x pasal ubi gado2..(aku xtau name sainstifik dier per...) lau korang tau leh la kongsi2.. orng kg aku mmg panggil gado.. ubi 2 dimakan bersama2 nyiur yg diparut n digaul bersama garam n gula..
kt bwh ni aku tunjukkn cr pembuatannya... (ayat skema)
korang penah dgr x pasal ubi gado2..(aku xtau name sainstifik dier per...) lau korang tau leh la kongsi2.. orng kg aku mmg panggil gado.. ubi 2 dimakan bersama2 nyiur yg diparut n digaul bersama garam n gula..
kt bwh ni aku tunjukkn cr pembuatannya... (ayat skema)
kene hiris..sbb nt lmbat masak n pati2 xkua.. mcm potato la jgk..
lps dh siap hiris semua 2 mesti la diremdam ndn air garam selama 3 hari..
hahhaaha..lm kn.. sbbnya nenek aku ckp lau xremdam lama2 ubi 2 nt,. bila makn leh jd ting tong ting tong.. dia punya pati 2 leh buat kita mabuk.. proses ni mkn ms yg agak lama kira2 lam seminggu gk la... sbb nk hilangkan pati 2.. nenek aku ckp musim cmni paling sesuai sbb air byk.. lps rendam selama 3 hari ngn air garam kene letak lak ubi 2 kt air yg mengalir laju selama 2 hari.. hmmmm.. biase diorng letak kt kalbot..(aku xtau bhs buku panggil ape..??) tempat 2 mcm laluan air yg deras perataraan barus (bhs kelantan) or bendang.. hehehhe.. nth la ssh nk explain.. korang buat2 phm la ek.. ok.. pas2 bila dh letak kt c2, kene lak check, nk tau dia leh mkn ker x lg.. bila tengok ikan spila yg lalu atas ubi 2 xmati maknanya ubi 2 dh blh dibersihkan n direbus...hahhaha.. mcm2 kn.. lps dr proses 2 aku xsempat nk snap pic sbb ct aku dh hbis kene blik keje..huhuhuhu..
lau musim banjir cmni byk la mknn tradisional leh jumpa kt kg.. ubi kayu rebus pom byk.. mmg best sgt mknn pns2 ngn air kopi or tea.. mmg sgt nikmat berada di kg..hehehhe
ikan2 baruh pom byk..leh dpt yg fresh2 tau(ikn keli,haruan,puyu,sepat)..
mmg kenyang la ms duk kt kg hr 2.. bkn mknn daging jer tau...
lg satu yg jd peberete aku.. siput sedup...ehhehehhe...
ni aku n family yg turun lam baruh kutip siput ni meriah sgt.. ms 2 xleh nk snap gmbar sbb tangan kotor ngn selut.. lazat xterkira bila dimasak gulai kuning..
ni la bentuk siput 2...
perrghhhh!!!! sape2 yg xpenah melalui cara hidup kg..korng mmg tersangat rugi.. hehheheh..
aku syg sgt kt kg.. bia la ia kekal smpai bila2..
14 comments:
wah..bestnye..ambik mane siput sedut tu??
lam baruh..hehehhe..
emmmm...menyelerakan
yummy...:-)
shazrul : kamu penah mkn x..?
ilyah : mmg sgt sdp..hehheh..
ntah larr xigt plak..tp nmpk menyelerakan
shazrul : hehehhe.. mmg best +lak di agul ngn nyiur.. perrgghhh!! :p
lama dh x makan siput sedut..ble tgk siput ni teringat zaman kecik2 dulu..bez...hahaha sambil main sambil kutip siput sedut..
ubi ape tu???xnah makan lg.rumit sgt la proses dia...3hari rendam air garam..2 hari kt air yg mengalir..hampir 1 minggu jgk tu...xder cara cepat ker??ermmm,nak xnak kene buat jgk proses tu,klu x mabuk pulak..hah..sidah, ble nk masak???nk test makan skali hehehe.
kak erin : hahhaha.. blh nk buat kak erin..ubi 2 sdp dimakn ms musim banjir jer..
siput sedut masak lemak cili api...perggghhhh...terangkat wehhh...hehehe
zaty : ar ah,mmg sdp.. tp kt kelantan diorng pnggil msk lmk 2 gulai kuning.. hehee
ujan pun ada menu tersendri, tak pernah tgk ubi itik tu...
mr.j : lau kamu di kelantan mesti kamu tau mknn 2.. hehehe
Post a Comment